Hoe

< Terug naar homepageDoor te zoeken naar dwarsverbanden met andere sectoren, wordt duidelijk of een kansrijk idee is. Of wat er nog moet gebeuren om het idee meer kans te laten maken op realisatie. 

Zo begeleid CuPuDo idee├źn naar haalbare voorstellen en tenslotte naar financieel onderbouwde uitvoering. CuPuDo begeleidt voorstellen met middelen, advies en mensen. De organisatie helpt voorstellen te verdiepen, te verrijken en vooral te verbinden. 

Culturele projecten in het publieke domein; hoe kunnen ze:

  • ontstaan en zich ontwikkelen?
  • aan impact winnen door buurtbetrokkenheid?
  • meer kwaliteit krijgen door een interactief proces met professionals?
  • meer betekenis krijgen door verbindingen met sociale, ruimtelijke en economische domeinen?

Dit antwoorden op deze vragen leiden naar de aanpak van CuPuDo.

Twee voorbeelden uit de CuPuDo praktijk:

Het realiseren van De Pagode, een iconisch kunstwerk aan het Wilhelmina-kanaal met betrokkenheid van stakeholders als Rijkswaterstaat, het Mondriaanfonds en Gemeente Tilburg.

Dit proces verloopt volgens een geheel andere route dan het realiseren van gemoza├»ekte kunstbollen met zorgaanbieder Convivio voor een dementie-vriendelijke wijk in Tilburg-West.

Gelijk is dat CuPuDo belangen van omgevingspartijen, ondernemers, overheid en instellingen samenbrengt met een gedragen uitkomst als resultaat.

De achterliggende processen zijn echter verschillend. Het realiseren van een kostbaar iconisch kunstwerk in een complexe context als de sluis in het Wilhelmina kanaal, vraagt een strategische aanpak, transparante processturing en overredingskracht bij fondsen voor cofinanciering. Het proces is bottom-up ingezet; samen met wijkbewoners is voor een artistieke uitwerking gekozen. Vervolgens zijn grote partijen als Gemeente Tilburg, Rijkswaterstaat en Mondriaanfonds betrokken. Er is gezorgd voor cofinanciering. De impact op de omgeving is langdurig groot.

Bij het realiseren van een wijkinitiatief werken sociale krachten sterker op het eindresultaat. Het samenspel is echter minder complex, betrokken partijen zijn minder bureaucratisch georganiseerd, de doorlooptijd is relatief kort, de projecten zijn vaak minder kostbaar, de impact op de omgeving is voornamelijk lokaal van aard.