De Wachter

Kunst van dorp naar dorp

Kunst van dorp naar dorp

Tot de gemeente Tilburg behoren naast Tilburg ook de dorpen Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. De drie plaatsen zijn samen goed voor bijna 23.000 inwoners en heel wat mooie kunstwerken in de publieke ruimte. Met deze route sturen we je daarom naar de prachtigste werken aan de grenzen van de gemeente Tilburg.

Start

Ze wijzen je de weg

We beginnen in Berkel-Enschot, waar de rotonde aan de Puccinilaan de thuisbasis van een beeldengroep is. De Wegwijsmannetjes zijn ontworpen door kunstenaar en oud-inwoner Harm Jan Vrolijk en wijzen mensen de (soms verkeerde) weg. Laat je niet misleiden en vervolg de route naar het tweede kunstwerk.

Stop #1

Cadeau voor de burgemeester

Op steenworpafstand van de rotonde vind je Herder met Hond van Anet van de Elzen. Een beeld geschonken aan de laatste burgemeester van Berkel-Enschot dat symbool staat voor het landelijke karakter van de gemeente én voor de rol van de burgervader.

Stop #2

Schaapjes tellen

Vervolg je weg op de Puccinilaan en sla het Schaapkenspad en vervolgens de Schaapkenslaan in waar je een bronzen beeld van een schaap zult aantreffen. Het is van de hand van Hetty Heysters en verwijst vanzelfsprekend naar het Tilburgse textielverleden.

Stop #3

Drie blauwe bomen

Via de Generaal Eisenhowerweg ga je naar het Wilhelminaplantsoen waar je aan de rand een indrukwekkend werk uit staal en hardsteen ziet staan. De drie blauwe bomen verbeelden de dorpskernen Berkel, Enschot en Heukelom. Een blijvende herinnering aan Berkel-Enschot als zelfstandige gemeente, gemaakt door Inge Claesen.

Stop #4

Dichterlijke kunst

Voordat je Berkel-Enschot verruilt voor Udenhout, moet je zeker even stoppen aan het Koningsoord, waar stenen op een grasveld één woord tonen: poëzie. Maar is het beeldende kunst of poëzie? Of allebei? Kunstenaar Theo Bezemer laat de keuze aan jou.

Stop #5

Op wacht in Udenhout

Het eerste Udenhoutse werk op deze route heet De Wachter en is van Michel Kuijpers. Het voorste deel stelt een hond voor, het achterste een huisje waarin de ‘wachter’ zich terug kan trekken. Leuk weetje: het beeld is door de kunstenaar ter plekke met geglazuurde stenen opgebouwd.

Stop #6

Slim kunst kijken

De Slimstraat – waar ook De Wachter te vinden is – kent een hoge concentratie kunstwerken. Zo vind je hier bijvoorbeeld ook de beelden Festipet van Anton der Kinderen en Kletsende Vrouwtjes van Arie van Hoorn. Zeker de moeite van het bekijken waard!

Stop #7

Stenen piramide

Aan het Felixhof, waar je via de Kreitenmolenstraat terechtkomt, vind je een bijzondere piramide waarin attributen van het voormalige Huize Sint Felix klooster zijn samengebracht. Spot ook de bronzen engel op de top van het kunstwerk.

Stop #8

Toren voor Udenhout

Het laatste kunstwerk van deze route is te bereiken als je de Kreitenmolenstraat blijft volgen. Op een rotonde tref je een bijna 8 meter hoge toren aan die is opgebouwd uit maar liefst 2200 lichtgele en donkerbruine bakstenen. Een verwijzing naar de baksteenfabrieken met schoorstenen die Udenhout vroeger had. Dit werk van Marius Boender verwelkomt iedereen die vanaf de N65 afslag Udenhout neemt.

Einde

Er is meer!

Naast deze 10 werken is er in de dorpen van de gemeente Tilburg nog veel meer moois te ontdekken. Je vindt alle kunstwerken op onze website.

Tip! Open de route op je mobiel

Veel plezier!

Tilburg verder ontdekken? Check Ticket to Tilburg!

Register

You don't have permission to register