Contact

Abri

Kunstenaar: Joop Beljon
Bushalte

De beide abri’s aan weerszijden van de straat waren lange tijd het resultaat van een geslaagde poging om kunst en functionaliteit te combineren. Met de introductie van de TOPhaltes in 2005 werden de bushokjes niet meer gebruikt en vervangen door een moderne uniforme versie.

De abri’s van Beljon bleven echter wel staan en zijn inmiddels cultureel erfgoed geworden. In verband met de aanleg van de Cityring en de daarbij behorende herinrichting van de Paleisring en het Stadhuisplein hebben twee grote kranen op woensdag 20 februari 2008 het huisje aan de noordzijde enige meters verplaatst.

Bron: Kunst Onderweg, Paul van de Sande

De beide wachthuisjes aan weerszijden van de straat zijn het resultaat van een geslaagde poging om kunst en functionaliteit te combineren. De vormentaal is dezelfde als die, welke Beljon eerder gebruikte voor de manifestatie. Daardoor fungeren de wachthuisjes in visueel opzicht als voorboden van dat plein. ’s Avonds worden ze sfeervol verlicht door een aantal zorgvuldig geplaatste plafonnières. Met de introductie van uniforme bushokjes in Tilburg werden alle oude bushokjes rigoureus verwijderd. Gelukkig is daarbij een uitzondering gemaakt voor de twee abri’s van Joop Beljon. Twee elementen die het stadsbeeld ook werkelijk een eigen gezicht verlenen.

Meer informatie

Stadhuisplein, 5038 TB Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register