Contact

Bels Lijntje – Muurschildering

Kunstenaar: Jori van Boxtel
Muurschildering Bels Lijntje

“Het Bels Lijntje was vroeger een spoorweg die van Tilburg naar Turnhout liep. Nu is het een bekend fietspad en een ecologische verbindingszone.

In het ontwerp ben ik op zoek gegaan naar een balans tussen rust en expressiviteit.
Enerzijds wordt de schildering, door het gebruik van zachte kleuren, subtiel opgenomen in de natuur. Anderzijds zorgt de grootte van de dieren er wel voor dat de schildering imponerend is. De intentie van het ontwerp is om een nieuwe eenheid met de natuur te vormen.

In de schildering zijn twee hoofdthema’s samengebracht. De fauna van het omliggende natuurgebied en de cultuurhistorische en hedendaagse waarde van het Bels Lijntje.

Ik heb de natuur benaderd zoals je dat zou doen vanuit een rijdende trein.
Als je in de trein zit, snelt het landschap aan je voorbij. Het landschap verandert in kleurvlakken en wordt als het ware vloeibaar, net als water. De onverplaatsbare natuur wordt beweeglijk. Daarom is de basis van het ontwerp een waterlandschap, waar dieren die voorkomen in de omgeving in verwerkt zijn.

Het verleden van het Bels Lijntje is nu aan de oppervlakte bijna niet meer zichtbaar, vandaar dat het verhaal onder de oppervlakte, dus onder water, wordt verteld.
De silhouetachtigeachtige vertellen chronologisch hoe de spoorweg en smokkelroute over zijn gegaan in het huidige fietspad en de recreatieve functie van het Bels Lijntje.
Aan de ene kant van de dragers wordt richting Turnhout verwezen en aan de andere kant richting Tilburg.”

Meer informatie

Bels Lijntje, 5032 Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register