Contact

Bronzen Schaap

Kunstenaar: Hetty Heyster
Bronzen Schaap

Hetty Heyster weet als geen ander dieren in brons te verbeelden. Ze verwerkt de karakteristieke kenmerken van een dier op originele wijze, opdat de natuur van het dier en de kunst van het brons met elkaar versmelten. Volgens Heyster is het de opgave om het dier in zijn waarde te laten, zonder dat de hand van de kunstenaar boventoon gaat voeren. Heyster concentreert zich bewust op dieren omdat het dier zuiver is, oorspronkelijk en natuurlijk. Zijn vorm is dat ook.

Deze puurheid biedt de beeldhouwster de mogelijkheid om de werkelijke verhouding tussen vorm en inhoud te onderzoeken. De ingenieuze manier waarop innerlijk en uiterlijk in de natuur met elkaar zijn verenigd, wordt in het werk van Heyster op unieke wijze benaderd. Daarbij krijgen de anatomische bouw en de huid veel aandacht.

Dit schaap werd door de familie Jurgens geplaatst in 1986 ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de spinnerij Jurgens. Toen de spinnerij is gesloten en plaats heeft gemaakt voor het Spinnerspark heeft de familie het schaap naar een veiligere plaats gebracht.

Ter gelegenheid van de oplevering van het woningbouwproject Spinnerspark te Berkel-Enschot door Heymans, heeft de familie Jurgens het bronzen schaap aan de gemeente Tilburg aangeboden om het terug te plaatsen op haar oorspronkelijke plek. De historie van deze locatie is onlosmakelijk verbonden met het textielverleden. Er kan geen mooiere verwijzing hiernaar zijn dan het bronzen schaap.

Meer informatie

Schaapkenslaan, 5056 VZ Berkel-Enschot, Nederland

Register

You don't have permission to register