Contact

BurnTilburgBurn

Kunstenaar: Rob Birza
BurnTilburgBurn

De kunstopdracht BurnTilburgBurn voor het Veemarktkwartier is een bijzondere opdracht. Naast een investering van gemeente Tilburg levert de Provincie Noord-Brabant een investering aan dit beeldend kunstproject in de impulswijk Veemarktkwartier.

In maart 2002 is de adviesprocedure opgestart voor een kunstwerk dat ambitie uitstraalt en een uitroepteken is, een relatie met nieuwe media heeft en bij voorkeur de as Tivolipark, Dunantstraat, Lanciersstraat, Piushaven benadrukt. De kunstenaar werd gevraagd zelf een locatie te kiezen. Rob Birza vond de oudste textielfabriek van Tilburg, het Duvelhok, voorheen werkcentrum voor beeldende en audiovisuele kunst, een inspirerend gebouw en een perfecte locatie voor zijn werk.

Rob ontwierp een beeld boven op de schoorsteen van het Duvelhok, een vlam in de vorm van een duiveltje. De vlam wordt gemaakt van helder polyester waardoor verschillende kleuren licht te zien zijn. De duivel verwijst op een speelse manier naar het Duvelhok.
Door op de schoorsteen een vlam te zetten gaat de schoorsteen weer roken. Energie wordt omgezet en zo krijgt het statische monument dynamiek. Het ontwerp is voorgelegd aan de gemeentelijke monumentencommissie en de Rijksdienst voor Monumentenzorg en is uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

In juli 2004 ging de Tilburgse Kunststichting failliet. Het Duvelhok gebouw waar de Tilburgse Kunststichting eigenaar van was werd eigendom van de gemeente Tilburg. De gemeente Tilburg wilde wachten met de uitvoering van het kunstwerk BurnTilburgBurn tot de eigenaar bekend werd wat lang heeft geduurd. Op 15 december 2006 is BurnTilburgBurn gepresenteerd.

Beeldend kunstenaar Rob Birza (Geldrop 1962) is gevraagd voor het ontwerpen van twee kunsttoepassingen in het Veemarktkwartier. De adviestrajecten staan los van elkaar maar met de keuze van Rob Birza voor de kunstopdracht van V39, Sealounge (zie elders op deze site) en de kunstopdracht Veemarktkwartier is bewust gekozen om een visuele, stedenbouwkundige maar ook inhoudelijke verbinding te leggen.

Kenmerkend voor zijn werk noemt Rob Birza de begrippen gedaanteverwisseling en transformatie. De voortdurende afbraak van geconditioneerde waarden en betekenissen, om een ruimte te creëren waar alles vlottend, veranderlijk en vrij is. Het werk van Birza straalt energie en kracht uit en heeft relatie met popcultuur. Deze uitstraling past perfect bij de doelstelling van de gemeente Tilburg om het Veemarktkwartier te ontwikkelen tot een kunst en cultuurwijk die zeker ook aantrekkelijk is voor de jeugd.

Veemarktkwartier
De opzet van het Veemarktkwartier is uniek voor Nederland en geldt als een landelijk voorbeeldproject dat de ambitie heeft om cultureel ondernemerschap en nieuwe economie te combineren met optredens en tentoonstellingen en zo een cultureel stadshart te vormen. Daarbij is het statement Kunst en Cultuur als motor voor economische ontwikkeling het uitgangspunt. Creatief ondernemerschap en bedrijvigheid staan centraal in het Veemarktkwartier, dé vestigingsplaats voor ondernemers uit de culturele en kunstzinnige sector. We vinden er het Popcentrum O13, jonge bedrijvigheid in de bedrijfsverzamelgebouwen Carré en Villa Media, horeca en ontspanning in de omgeving van de Heuvel, parkeergarage Tivoli en voor rust en ruimte het Tivolipark ontworpen door Adriaan Geuze.

Meer informatie

Sint Josephstraat 133, 5017 GG Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register