Contact

De Natuur Maakt De Mens Vrij

Kunstenaar: Niel Steenbergen
De Natuur Maakt De Mens Vrij

Steenbergen (1911-1997) studeerde aan de toenmalige Kunstnijverheidsschool in Tilburg (1929-1932), het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen (1932-1934) en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1935-1938). Zijn eerste opdracht, een buste van Jan Adriaanszoon Leeghwater (1937), dankte hij aan de bemiddeling van zijn leraar Jan Bronner.

In de jaren ’70 maakte Steenbergen het beeld dat nu aan de noordzijde van het Simongebouw staat. Eerder stond het aan de andere kant, toen het gebouw van Bedaux nog een rijkskantoor was, waar onder meer het kadaster was gevestigd en een dependance van het Ministerie van Landbouw. Aan die functie herinnert nog het kunstwerk van Niel Steenbergen, waarin centraal een boom staat, op een basis die geschraagd wordt door vijf varkens. Links en rechts zijn motieven te herkennen die refereren aan de landbouw en economie van Brabant: korenschoven, molens, landbouwers, leerbewerkers et cetera.

Steenbergen was actief als beeldhouwer, medailleur, tekenaar en edelsmid. Hij werd docent aan de academie in Tilburg waar hij gestudeerd had. Hij maakte onder andere oorlogsmonumenten, vrije beelden, altaren, preekstoelen en doopvonten. Hij heeft voor vijf Nederlandse bisschoppen de pontificalia (staf, borstkruis en ring) gemaakt en won diverse prijzen, waaronder de Prix de Rome voor Beeldhouwkunst in 1938.

Meer informatie

Simon Building, 5037 AB Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register