Contact

Draaiend Huis

Kunstenaar: John Körmeling
Draaiend Huis

Op de Hasseltrotonde staat het Draaiend Huis, een vrijstaand rijtjeshuis met voor- en achtertuin. Het huis draait over de rotonde met de richting van het verkeer mee. Het huis is 5 meter breed, 8,5 meter diep en 10 meter hoog. Kunstenaar John Körmeling maakte deze monumentale, humoristische en gedurfde stadsentree voor Tilburg.

Wie de stad Tilburg binnenkomt vanuit het noorden stuit op de Hasseltrotonde, één van de belangrijkste toegangspoorten tot de stad. Wachtende automobilisten bij de rotonde krijgen een vervreemding van de werkelijkheid mee door het huis dat beweegt, als men goed kijkt is de beweging te zien. Het huis herstelt symbolisch de historische lintenstructuur van Tilburg. Een historisch lint, de Hasseltstraat, werd bruusk in tweeën geknipt met de aanleg van de rotonde in 1959 en de Hasseltstraat werd afgesneden van het Hasseltplein met de Hasseltse Kapel, een druk bezochte kapel voor Mariaverering en een belangrijk cultuurhistorisch erfgoed. Daarnaast verwijst het huis naar de Tilburgse kermis die de grootste is van de Benelux en geeft het werk commentaar op rotondekunst.

Het kunstwerk

Het huis oogt open en vriendelijk, zoals een doorzonwoning uit de jaren 60/70. Het huis is niet bewoonbaar, maar levensecht. Het bestaat uit een staalconstructie, bekleed met gele baksteenstrips en oranje dakpannen. De ramen zijn van gelaagd glas aluminium kozijnen. De voor- en achtertuin draait met het huis mee. ‘s Avonds wordt het huis van binnenuit verlicht. Het huis is gesloten voor publiek, maar voor onderhoudswerkzaamheden toegankelijk. Op de rotonde zelf groeit gras. Het huis heeft vier spoorwielen die in de rails staan. Een mechanisme zorgt ervoor dat het huis automatisch stopt zodra er iets tegenaan komt.

Het huis is uitgevoerd door John Körmeling in samenwerking met Rijk Blok, Moker bv (www.moker.be) en de firma Liebregts grondwerken.

Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant.

Meer informatie

Tilburg, Ringbaan West Rotonde, 5046 LH Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register