Contact

Due Spazie Assolutamente Neri

Kunstenaar: Michel Somers
Due Spazie Assolutamente Neri

‘Twee volstrekt zwarte ruimtes’, zo luidt vertaald de naam die de kunstenaar aan zijn object gegeven heeft (een titel die ook een verwijzing bevat naar het gebruikte materiaal, een granietsoort met de naam ‘nero assoluto’).

Het ene deel van het kunstwerk wordt gevormd door een gepolijste vloer, met een kamvormige structuur. Het suggereert het grondvlak van een denkbeeldige ruimte, waarvan de dimensies verder niet bepaald zijn. Dat ontbreken van verdere begrenzingen wordt nog versterkt door het aspect van oneindigheid dat spreekt uit de weerspiegeling van de wolkenhemel in het glanzende oppervlak. Het andere deel van het object staat daarmee in contrast. Ook hier is sprake van een slechts gedeeltelijk gedefinieerde ruimte, nu in de vorm van twee haaks op elkaar geplaatste rijen korte kolommetjes. Waar echter de glanzende vloer het oneindige, het immateriële benadrukt, drukken de kolommetjes, met hun getrapte voetstukjes, juist een sterke verbondenheid met het aardse, het materiële uit.

Het is tussen die twee uitersten dat de mens zich beweegt, op het snijvlak tussen hemel en aarde. Een positie die gemarkeerd wordt door het schuin op het gazon liggend kruis, tussen beide zwarte ruimtes in.

Meer informatie

Westerpark, 5042 Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register