Contact

Hekwerk met Heiligenbeelden

Kunstenaar: Kerkbestuur parochie Binnenstad
Hekwerk 20 Heiligbeelden

Pastoor van der Lee (1825-1891) vat in 1887 het plan op om het kerkhof van zijn parochie van een waardige afsluiting te voorzien. Langs de Bredaseweg verrees over een lengte van 160 meter een neogotisch hekwerk met bakstenen pijlers. Het was aan de meer welgestelde parochianen er voor te zorgen dat op elk van die pijlers een heiligenbeeld zou komen te staan.

De erven van kerkregent Brouwers (1835-1892) gaven het goede voorbeeld: zij schonken in 1892 een beeld van Johannes de Doper. In 1903 was de beeldengalerij compleet.

Vanwege de aanleg van de Noordhoekring, rond 1960, werd een gedeelte van het hek afgebroken. En begin jaren zeventig dreigde ook de rest te moeten wijken voor de verbreding van de Bredaseweg. Dankzij het actiecomité ‘Heiligen gaan niet naar de hel’ ging dat plan echter niet door. Het protest leidde uiteindelijk zelfs tot de restauratie van het hek en de beelden. De heiligen die plaats hadden moeten maken voor de Noordhoekring kregen een nieuwe opstelling langs die weg.

Van west naar oost (en aansluitend langs de Noordhoekring van zuid naar noord) gaat het om de volgende heiligen: Antonius van Padua, Nicolaas, David, Franciscus van Assisië, Carolus Borromeus, Petrus, Maria, de Verrezen Christus, twee apocalyptische engelen, Johannes de Doper, Jozef, Barbara, Franciscus van Sales, de aarstengel Michael, Catharina, Agnes, Cecilia en Henricus.

Meer informatie

Schouwburgring 689, 5038 TX Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register