Contact

Inanitas

Kunstenaar: Rien Claessen

Deze installatie van 8 betonnen sokkels stond vanaf 1993 in het centrum van de Oude Warande. De kunstenaar maakte dit beeld voor dit een jachtbos dat begin van de 18de eeuw is aangelegd.

Inanitas betekent leegte, ijdelheid, nietigheid. De sokkels markeerden het centrum van dit jachtbos en waren een oriëntatiepunt voor de wandelaar. De sokkels zijn komvormig van boven zodat ze water opvangen dat voeding is voor mossen en schimmels en zo bijdragen aan het verval van het beeld. De kommen weerspiegelen ook de lege ruimte. De sokkels zijn gemaakt van puingranulaat van fabriekspanden. De letters van het woord Inanitas zijn op de sokkels aangebracht.

In 2009 is Inanitas verplaatst in de vorm van een denkbeeldige kompasroos op het veld in de noordoost hoek van de Oude Warande. De sokkels markeren nu de noordzuid- en oostwest assen. De spoorlijn Tilburg/Breda geeft nadrukkelijk richting aan het terrein door zijn oostwest ligging. Voor de beschouwer ontstaat een ijkpunt, een bewustwording van zijn plaatsbepaling. Aanleiding voor deze verplaatsing was de Lustwarande ’08 -Wanderland en de komst van ‘Grotto’ een tijdelijk kunstwerk-paviljoen van Callum Morton.

Meer informatie

5036 Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register