Contact

Mariabeeld – De Schans

Kunstenaar: Jan Custers

Het beeld van Maria Onbevlekt Ontvangen is gemaakt in opdracht van de parochianen in 1924. Het is ontworpen en gemaakt door de Eindhovense beeldhouwer Jan Custers.

Het beeld is van kalksteen en toont een staande Maria Immaculata met haar handen gevouwen voor haar borst. Het beeld heeft een hoge cultuurhistorische en kunsthistorische waarde. Het gehele beeld staat op een samengesteld voetstuk met als opschrift: ´Geheel schoon zijt gij / Maria en de smet / der erfzonde is niet in U’. In de zomer van 2008 is het beeld gerestaureerd door beeldhouwer Charles Vergouwen van het beeldhouwservice-centrum in Rijen. En zo geschiedde….. Maria Onbevlekt Ontvangen is weer ‘Geheel schoon’.

Het Mariabeeld vormt een ensemble met de Mariakerk en de bijbehorende pastorie.
De Mariakerk dateert uit 1873. Het gebouw is opgetrokken in neogotische stijl. Samen met de omgeving is het in 1986 verheven tot gemeentelijk monument. In 2001 is de kerk op de landelijke monumentenlijst geplaatst. Om het beeld en de architectuur van het kerkgebouw beter te benadrukken zijn beide in de avonduren verlicht.

Aan de kant van de parkeerplaatsen zijn de glas-in-loodramen van het kerkgebouw tevens van binnenuit verlicht. Op deze manier is de kerk ook na zonsondergang een mooie blikvanger voor voorbijgangers. De gemeente, de parochie en Verrijk je Wijk hebben samen gezorgd voor de financiering van de restauratie en de verlichting.

Meer informatie

De Schans, 5011 EN Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register