Contact

Marietje Kessels

Kunstenaar: Guido Jozef Marie Geelen (1961 - )
Marietje Kessels Monument

Toen op 24 augustus 1900 het levenloze lichaam van het elfjarige meisje Marietje Kessels na twee dagen van vermissing gevonden werd, was de kleine Tilburgse samenleving intens geschokt. De dood van Marietje was een schending van alle normen en waarden waarop een samenleving gebaseerd is. Tilburg heeft zich toen een onherroepelijk voornemen gemaakt: dit zou nooit meer mogen gebeuren.

Een eeuw later worden de voornemens hernieuwd. Het monument dat het graf van Marietje dekt is in 1900 bekostigd door de centen, stuivers en dubbeltjes van de arme Tilburgse bevolking.

Het boek van Ed Schilders gaf in 1988 een impuls aan het ‘Marietje Kesselsproject”, een landelijk voorlichtings- en zelfverdedigingsproject voor kinderen in het basisonderwijs. In het begin van 2000 is de ‘Stichting Marietje Kessels Monument’ opgericht om op 22 augustus 2000, de honderdjarige sterfdag van Marietje, een monument op te richten.

Beeldend kunstenaar Guido Geelen heeft het monument ontworpen. Het is een hinkelbaan met twee stoelen en een haan. Het hinkelspel was bekend in de tijd van Marietje en wordt ook nu nog volop door kinderen gespeeld. Het is een spel waarin de elementen Hemel en Aarde voorkomen en waarin zelfs de plattegrond van een kerk te herkennen is. Het monument is geplaatst in de Elzenhof, een door omwonenden beheerde kloosterspeeltuin bij het Ursulinenklooster waar Marietje schoolging.

Meer informatie

Dionysiusstraat 21, 5038 GX Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register