Contact

Minaret

Kunstenaar: Peter Struycken
Minaret

In 1997 is naast het Beatrix College aan de Dongewijkdreef in Reeshof de sporthal ‘Dongewijk’ gebouwd. Deze sporthal wordt nu uitgebreid met twee gymzalen en bij de oplevering in 2003 wordt tevens het kunstwerk gepresenteerd.

In navolging van zijn kunstwerk bij het Beatrix College is Peter Struycken tevens benaderd voor een werk voor de sporthal. De wens van het Sportbedrijf Tilburg om de hal een herkenningspunt te geven is door de kunstenaar als uitgangspunt genomen voor zijn kunstwerk.

De sporthal is, in overeenstemming met zijn functie, een groot gesloten bouwvolume dat in hoofdzaak twee kleuren heeft. Een oranjebruine baksteen voor de lage gedeelten van het complex en een metaalkleurige afwerking van de grote volumes.

Peter Struycken heeft naast het sportcomplex een gedecoreerde ranke toren van in kleur geglazuurde baksteen geplaatst, als contrast en als herkenningsteken. De toren is vijftien meter hoog en daarmee vijf meter hoger dan het dak van de grote sporthal. Het uit geglazuurde bakstenen gemetselde gedeelte van de zuil is tien meter hoog. De onderste vijf meter van de zuil zijn geïntegreerd in het gebouw.

De kunstenaar

Peter Struycken is geen beeldhouwer in de traditionele zin van het woord maar een kunstenaar die zowel in het platte vlak als in ruimtelijke objecten zijn kunstopvattingen toont. Al vanaf eind jaren zestig werkt Struycken met computerprogramma’s om zijn ontwerpen te vervaardigen. Met behulp van computerspecialisten werden speciale programma’s geschreven waarmee de samenhang tussen vorm, kleur en ruimte op allerlei verschillende manieren kon worden berekend en uitgewerkt.
Zie ook het werk van Peter Struycken in het Beatrix College en de Concertzaal.

Meer informatie

Dongewijkdreef 40, 5045 NH Tilburg

Register

You don't have permission to register