Contact

Monument Koninklijke Nederlandse Brigade

Kunstenaar: Eduard Speyart van Woerden
Monument Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’

De Irene-Brigade

De Irene-Brigade werd opgericht in Engeland op 11 januari 1941. Vanaf augustus 1944 nam zij deel aan de twee maanden eerder gestarte bevrijding van het Europees vasteland. Eind oktober van dat jaar was de brigade betrokken bij de gevechten rond Tilburg die op de 27e van die maand leidden tot de bevrijding van de stad. Kort voordat de Geallieerde troepen Tilburg binnen zouden trekken, kreeg de brigade het bevel om richting België op te rukken, waardoor ze niet deel kon nemen aan de triomfantelijke intocht.

Het monument vormt een verwijzing naar de opdracht aan de brigade, uitgesproken door koningin Wilhelmina op 27 augustus 1941 tijdens de vaandel-uitreiking: ‘Vertrouwend op God, onzen onbuigzamen wil en de overwinning onzer bondgenootschappelijker wapens zal het u gegeven zijn eenmaal als zegevierende bevrijders van Nederland met dit vaandel den Nederlandschen bodem te betreden.’ Deze tekst is aangebracht op een bronzen plaat aan de voorkant van de sokkel. Aan de achterzijde worden de plaatsen vermeld waar de brigade slag leverde: St. Come, Pont Audemer, Tilburg en Hedel.

Verplaatsing monument

Tot 1977 stond het monument langs de Ringbaan Zuid, in de wijk Broekhoven, het gebied waar het hevigst gevochten was in oktober 1944. De verplaatsing (door de bewoners van Broekhoven betreurd) werd ingegeven door de wens om de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid te concentreren in het stadscentrum.

Meer informatie

Anna Paulownahof 92, 5038 VW Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register