Contact

Monument Peerke Donders (1809-1887)

Kunstenaar: Maas en zonen

U ziet een bronzen beeld van twee mannen: een man die knielt en een man die staat. De geknielde man is een melaatse man uit Suriname. De staande man is priester Petrus Donders, in Tilburg beter bekend als Peerke Donders. Het beeld is geplaatst in 1926. In die tijd was een dergelijke verbeelding gebruikelijk. Vandaag de dag zien wij hierin een onmiskenbaar symbool van koloniale over- heersing. Van de persoon Peerke Donders zelf, hebben we een positiever beeld. Hij trok zich het lot aan van de slaven in de leprakolonie Batavia in Suriname, en werkte jarenlang voor hen.

Wij kijken tegenwoordig zeer kritisch naar ons koloniale en slavernijverleden. Een pijnlijk en confronterend hoofdstuk uit onze geschiedenis. In Tilburg gaan we het gesprek daarover niet uit de weg, met oog voor de diepgevoelde emotie van allen om gezien, gehoord en gewaardeerd te worden. Het beeld dat voor u staat, is dan ook omstreden. Maar daarmee nodigt het ook uit tot het voeren van dat gesprek.

Het handhaven van dit beeld in de openbare ruimte is onderwerp van dit voort- durende gesprek in de stad over onze geschiedenis, over ons slavernijverleden. En ook over de inclusieve stad die we als Tilburg willen zijn. Wat vindt u?

Wilt u meer informatie over beelden met een omstreden verleden dan kunt u de onderstaande link meer informatie vinden.

https://www.knaw.nl/nl/publicaties/wankele-sokkels-omstreden-monumenten-de-openbare-ruimte

Meer informatie

Wilhelminapark 52, 5041 ED Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register