Contact

Monument herdenking slavernijverleden

Kunstenaar: Dedden & Keizer

Met dit krachtige, hedendaagse monument herdenkt Tilburg het slavernijverleden. Het monument vertelt over gevangenschap en lijden, maar is tegelijkertijd hoopvol, modern en toekomstgericht. Met het monument erkennen we het slavernijverleden van Tilburg. Het is een plek om te herdenken en om samen de vrijheid te vieren.

Ketenen gebroken

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij. De feestdag waarmee de afschaffing van de slavernij wordt gevierd heet Keti Koti (ketenen gebroken) en vindt plaats op 1 juli.

In Tilburg vond op 1 juli 2018 de eerste officiële herdenking van de afschaffing van de slavernij plaats. Dit was in het Vrijheidspark, waar sindsdien ieder jaar de herdenking is gehouden tot en met 2021.

Op 1 juli 2022 is het slavernijmonument onthuld op het Johan Stekelenburgplein. Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg en de Stichting Comité 30 juni-1 juli Tilburg namen het voortouw. Zij vertegenwoordigen Tilburgers met wortels in Suriname en/of de voormalige Nederlandse Antillen. Velen van deze grote groep Tilburgers stammen af van mensen die slachtoffer waren van de Nederlandse slavenhandel. Het monument is een zichtbare erkenning voor het leed van mensen die tot slaaf gemaakt zijn. Tegelijkertijd staat het monument symbool voor een toekomst waarin we ons met elkaar verbinden.

Verleden en heden

Het bronzen monument is ontworpen door Dedden & Keizer. Twee opengebroken schakels verbeelden de ketenen die gebroken zijn. Een realistisch vormgegeven jong meisje, groter dan levensecht, met een rechte rug en schouders. Ogen gesloten, hand op de schakel, in een moment van bezinning en in contact met het verleden. De bolletjes verwijzen naar glazen kralen, die indertijd gebruikt werden als betaalmiddel.

Meer informatie

Meer informatie

Burgemeester Stekelenburgplein 199, 5041 SC Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register