Contact

Lichtkunstwerk Concertzaal

Kunstenaar: Struycken, Peter
Lichtkunstwerk Concertzaal

In de helder witte, door golvende vormen gedomineerde ruimte van de Concertzaal heeft Peter Struycken eigenlijk een tweeledig lichtkunstwerk gemaakt: de pastelkleurige verglijdende tinten van de wandverlichting contrasteren met de grafische structuur van de tl-verlichting aan het plafond.

Maar zowel in de wand- als in de plafondverlichting is het principe hetzelfde: de optelsom van rood, groen en blauw licht in gelijke doseringen geeft wit licht. Door groepen lampen een verschillende lichtsterkte te geven, kan een andere atmosfeer worden gecreëerd.

‘Meestal heb je ergens een lichtbron, maar dit licht omvat je echt. Daardoor is het ook aan de architectuur verwant. Het geeft net als de ronde asymmetrische vormen een soort intimiteit’ aldus de kunstenaar. ‘De noodzaak en de wenselijkheid van de verbeelding ligt vanzelfsprekend en diep in ons en gaat aan de cultuur vooraf.’ Deze uitspraak van Peter Struycken getuigt van zijn opvatting over kunst en samenleving en de doorwerking hiervan op de maatschappij.

Onveranderlijk gaat zijn beeldend onderzoek over verkenning van kleur en vorm, hun onderlinge rekenkundige verbanden en patronen en hun relatie tot architectuur, stedebouw en industrieel ontwerpen. Zie ook het werk van Peter Struycken in het Beatrix College en Gymzalencomplex Dongewijk.

Bron: brochure Tilburgse Kunststichting Kunst in opdracht nummer 7

Meer informatie

Zwijsenplein 1, 5038 TZ Tilburg

Register

You don't have permission to register