Contact

Wandtapijt

Kunstenaar: Barbara Broekman
Wandtapijt

Het tapijt van Barbara Broekman is een panoramisch historisch portret van de stad Tilburg geworden met vele afbeeldingen zoals dat van Nikkelen Nelis en de textielarbeider aan het weefgetouw, opgaand in de weergave van de actualiteit en de toekomst van Tilburg als multi-culturele samenleving.

Twee lagen Tilburgse geschiedenis zijn door elkaar gevlochten, vertaald in pure figuratie. Enerzijds maakte Broekman gebruik van beeldmateriaal uit de plaatselijke industriële geschiedenis, met de nadruk op de zwaarte van de sombere, armoedige, uitgeputte en uitgebuitte mens. Daarnaast koos zij voor de lichte kant van de hedendaagse mens in al zijn kleurrijke verschijningvormen en culturen zoals zij nu naast elkaar leven. Door de kleur en de contrastwerking domineert de hedendaagse laag. De historie waarvan nog steeds zo veel invloeden te zien zijn, speelt zich op de achtergrond af.

“Wat ik wil is een kunst die deel uitmaakt van de maatschappij, een kunst waarin gewoond en geleefd wordt. Textiel is universeel, het komt in alle culturen voor, is sterk verweven met het leven van alledag, geeft het kleur en heeft een menselijk gezicht”. Aldus Barbara Broekman

Tuften heet de techniek waarin het ontwerp van Barbara Broekman uitgevoerd werd door de medewerkers van het atelier van het Nederlands textielmuseum. Met een speciaal apparaat worden draadjes wol in het grondkleed geschoten. Op het grondkleed is in spiegelbeeld – want de tufters werken vanaf de achterzijde van het tapijt- het ontwerp op ware grootte overgebracht.

Bron: brochure Tilburgse Kunststichting kunst in opdracht nummer 24

Meer informatie

Primus van Gilsstraat 28, 5038 XK Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register