Contact

Wind-O-phone WPH opus 1

Kunstenaar: Nota Bene
Wind-O-Phone WPH opus 1

Bredaseweg bij splitsing met de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg.

De Bredaseweg is een belangrijke ontsluitingsweg voor de wijk Reeshof en toegangsweg tot de stad. De reconstructie van deze verkeersweg bood Nota Bene de gelegenheid een markant beeld te ontwerpen.
De Wind-O-phone van Nota Bene is een machine die de fantasie prikkelt. Deze vriendelijke brulboei groet de passanten en waakt over het pas ontgonnen achterland van Tilburg, de Reeshof. Volgens het principe van een pathophone, de eerste platenspeler, wordt een toon opgewekt en versterkt. Het beeld is ‘self-supporting’: het wordt geheel op windenergie in gang gezet. Ook op het moment dat de waterstand een bepaald peil bereikt laat de Wind-O-phone van zich horen. Het is vooral de mogelijkheid tot beweging en geluid die de verbeelding prikkelt. De harmonische vorm van de machine heeft een negentiende eeuwse uitstraling en refereert op een romantische manier aan de geschiedenis van Tilburg met zijn vele stoommachines.

Nota Bene

Nota Bene wordt gevormd door de beeldend kunstenaars/ontwerpers Ed Bouman en Jacqueline Nieuwenhuis. Beide studeerden aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Op een haast wetenschappelijk manier onderzoeken zij theater, beeld en techniek in verhouding tot publiek.

Meer informatie

Bredaseweg, Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register