Contact

Zonder Titel – Koopmans Building

Kunstenaar: André Volten

Tilburg University bezit twee werken van André Volten (1925 – 2002), een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de generatie na 1945. Het grootste werk staat in de tuin tussen het Cobbenhagen- en het Koopmansgebouw. Een kleiner werk staat in de binnentuin van Tias, nadat het eerder een plaats had aan de buitenzijde van het oude sociaal cluster, waarin Sociologie en Psychologie waren gehuisvest.

Beide werken zijn gemaakt van graniet en zijn samengesteld uit een eenvoudige, wiskundige vormen of elementen. André Volten hield zich veel bezig met de rol van kunst in de openbare ruimte, zeker na 1954, het jaar waarin hij medeoprichter was van de kunstenaarsgroep Liga Nieuw Beelden. Dit heeft talrijke ‘constructivistische’ sculpturen opgeleverd in vele steden in Nederland en daarbuiten. Vanaf eind jaren zestig voerde Volten zijn beelden in toenemende mate uit in roestvast staal, vaak ook gebruikte hij graniet en cortenstaal – het materiaal dat ook op de universiteit in meerdere beelden is terug te vinden.

Zijn oeuvre droeg in belangrijke mate bij aan de integratie van beeldende kunst in de publieke ruimte. In 1996 kreeg Volten voor zijn werk de Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Zijn werken bevinden zich onder andere in de collecties van het Kröller-Müller Museum, het Lehmbruck-Museum in Duisburg, de Kunsthalle Mannheim in Mannheim en het Skulpturenmuseum Glaskasten in Marl.

Meer informatie

Koopmans Building, 5037 AB Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register