Contact

Zonder titel – Pieter Breughelplein

Kunstenaar: Jos van de Ven
Zonder Titel - Pieter Breughelplein

Vier kolommen midden op een pleintje. Wie er recht voor gaat staan, onverschillig aan welke kant, krijgt steeds hetzelfde beeld voorgeschoteld: iedere keer opnieuw lijkt het alsof twee kolommen mooi recht staan, en de andere twee scheef. Die indruk wordt nog eens bevestigd door de loodlijnen die in de slanke zuilen zijn aangebracht.

In werkelijkheid echter staan ze alle vier scheef. Maar bij het kijken gaat er iets mis: de uitwijkingen naar links en rechts worden door ons oog wél als scheef geïnterpreteerd, terwijl de uitwijkingen naar voren en naar achteren onopgemerkt blijven.

De kunstenaar ontwierp het object in een periode dat hij het grensgebied verkende tussen het ruimtelijke en het vlakke. In dit geval resulteerde dat in een combinatie van zuilen (ruimtelijke objecten) voorzien van een grafische component (de loodlijnen).

Overdag overheerst het ruimtelijke aspect, maar ’s avonds zijn de rollen omgekeerd: dan zijn de loodlijnen die als felle strepen van licht de aandacht voor zich opeisen.

Meer informatie

Pieter Breughelplein, 5025 NV Tilburg, Nederland

Register

You don't have permission to register