IJdel Gezocht

Kunstzinnig rondje door de Reeshof

Kunstzinnig rondje door de Reeshof

Sinds 1980 bouwt Tilburg aan de Reeshof, een stadsdeel aan de westkant van de stad. De wijk is vernoemd naar Rey’s Hof, het inmiddels verdwenen landgoed van militair Charles Rey de Carle met daarop een kasteel of hoeve. Naast heel veel nieuwbouw, vind je in de Reeshof ook heel veel openbare kunstwerken. Een route vol pareltjes!

Start

Start bij het station

Tilburg heeft drie treinstations. Eén daarvan ligt in de Reeshof, en dit is meteen het startpunt van deze route. Wandel vanuit het station richting de Dalemdreef en ga de Ommenstraat in.

Stop #1

Dichterlijke fietsbrug

Dwars door de Reeshof loopt het riviertje de Donge. Bij de Ommenstraat vind je één van de bruggen over de rivier. Een brug die is verrijkt met het gedicht IJdel gezocht van Nick J. Swarth en Sander Neijnens. Een prachtige connectie tussen natuur en cultuur vol rijke beelden en talige verbanden.

Stop #2

Mooie muur

Na het oversteken van de brug wandel je door naar de Scharwoudestraat, waar je tegenover kinderboerderij ’t Valleike oog in oog komt te staan met een kleurrijke mural van Sneak Art. Zijn ode aan de Dongevallei is een lust voor het oog.

Stop #3

Pictogramkunst

Loop langs het water richting het noorden. Je komt vanzelf in de Mingersbergstraat waar basisschool Meander een gymzaal heeft die werd ontworpen door architect Ad Smeulders. De veertien betonnen ornamenten rondom het gebouw zijn door Robert Vulkers voorzien van pictogrammen die sporten en spelletjes uitbeelden.

Stop #4

Een dieprode pergola

Wandel door in de richting van het Wilhelminakanaal, waar je aan de Dongensekanaaldijk de Zandpoort van Geert van de Camp (Kunstenaarsgroep Observatorium) aantreft. Een Japans aandoende poort in dezelfde kleur als de kranen van de containerterminal aan de overkant van het water.

Stop #5

Fragiel en dynamisch

Jos Blersch staat bekend om zijn open, architecturale constructies gemaakt van brons. Als je met het kanaal aan je linkerhand terug de Reeshof inloopt, kom je vanzelf zijn werk Landmerk tegen. Een even fragiel als dynamisch beeld dat niet te missen is.

Stop #6

Aapjes kijken

De volgende bestemming op deze route is de Meerssenstraat. Ga hiervoor richting het zuiden waar je opnieuw een werk van Robert Vulkers zult ontdekken. Met het bronzen beeld getiteld Kijk, een aap! fleurt Vulkers een doodgewone muur op.

Stop #7

Woorden gevangen in glas

Bibliotheek-Wijkcentrum Heyhoef neemt een belangrijke en centrale plek in de Reeshof in. Het gebouw aan de Kerkenbosplaats is door kunstenares Milou van Ham voorzien van een bonte verzameling woorden, gevangen in glasplaten. De woorden geven een caleidoscopisch overzicht van wat er in het gebouw allemaal gebeurt en te vinden is.

Stop #8

Naar hartelust spelen

Dat kunst en spel goed samengaan, bewijst het kunstwerk annex speelplein van Sandra Derks aan de Kamerikstraat, enkele minuten lopen vanaf Heyhoef. Door te spelen met de tafel, wip, schommel, duikplank en klimrotsen worden alledaagse belevenissen versterkt.

Stop #9

Slotstuk

Voordat de route je terugvoert naar het station, is het de moeite waard om nog wat verder naar het zuiden te wandelen om het beeld Ontstaan te bewonderen. Dit vier meter hoge kunstwerk van zwart en rood graniet is gemaakt door Wijnand Zijlmans. Het verbindt het agrarische landschap met de woonwijk. Leuk feitje: het werk is gemaakt op initiatief van Bewonersvereniging Reeshofpark.

Einde

Er is meer!

Naast deze 9 werken is er in de Reeshof nog veel meer moois te ontdekken. Je vindt alle kunstwerken op onze website.

Tip! Open de route op je mobiel

Veel plezier!

Tilburg verder ontdekken? Check Ticket to Tilburg!

Register

You don't have permission to register