Groei monument

De historie van Tilburg in 7 monumenten

DE HISTORIE VAN TILBURG IN 7 MONUMENTEN

In deze wandelroute nemen we je aan de hand van 7 monumenten mee langs de belangrijkste momenten uit de rijke geschiedenis van Tilburg. Van koning Willem II tot de kermis en van de Tweede Wereldoorlog tot het textielverleden. Een geschiedenislesje in de vorm van een wandeling van 6,3 kilometer!

Start

Peerke Donders

Je start in het Wilhelminapark, waar je oog in oog komt te staan met een standbeeld van Petrus ‘Peerke’ Donders.

Stop #1

Tilburg textielstad

Vanuit het Wilhelminapark vervolg je de route naar de Goirkestraat, waar je een duik neemt in het Tilburgse textielverleden. We beginnen bij het Groeimonument ter ere van de textielindustrie die Tilburg groot heeft gemaakt. Het ontwerp is van NEXT architects en staat symbool voor de stad die zichzelf telkens opnieuw uitvindt. Nog meer textiel? Bezoek dan het TextielMuseum vlak achter het monument. Een eigentijds en eigenzinnig museum waar je je als bezoeker geen moment zult vervelen.

Stop #2

Pauze voor een hapje of drankje

Via de Pastoor van Beurdenstraat, de Leo XIII Straat, de Deken Botsstraat en de Veldhovenring komen we uit op de Besterdring en het Besterdplein. Een mooie plek op even te pauzeren voor wat eten of drinken. Afghaans restaurant Sarban, Broodjeszaak ’t Kaasbolleke, Eetwinkel Verzot of Pim’s Broodjeszaak, er is voldoende keus.

Stop #3

Tilburg kermisstad

Vanuit de Besterdring kom je vanzelf op het NS-Plein. Hier vind je het Tilburgse Kermismonument in de vorm van een steigerend carrouselpaard. Het is een initiatief van Tilburgers Jan Melis en Paul Spapens, die een eerbetoon wilden optuigen aan de meest bijzondere én grootste kermis van de Benelux. Leuk feitje: de eerste Tilburgse kermis werd al in 1570 georganiseerd!

Stop #4

Koninklijk Tilburg

Je nadert het centrum van de stad via de Heuvelring. Midden op de Heuvel wacht een standbeeld van koning Willem II. Al voordat hij koning werd, was hij verknocht aan Tilburg. Hij vond het fijn om hier een eenvoudig leven te leiden, vrij van al het gedoe van het hofleven. Na zijn kroning bleef Tilburg een favoriet toevluchtsoord van de vorst. Op 17 maart 1849 blies hij in Tilburg zijn laatste adem uit.

Stop #5

Voor ieder wat wils

Op de Heuvel en het Piusplein vind je heel wat horecagelegenheden. Dus mocht je zin hebben in een drankje, blijf hier dan zeker even plakken bij Brandpunt, The Talk of ’t Taphuis bijvoorbeeld.

Stop #6

Oorlogsverleden

Via het Koningsplein loop je vervolgens door in de richting van het Vrijheidspark. Hier zijn meerdere monumenten met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog samengebracht, waaronder het Holocaustmonument van kunstenaar Tine van de Weyer. Het monument beeldt een boom uit die symbool staat voor alles wat groeit en bloeit, voor de verbinding van hemel en aarde.

Stop #7

De Kruikezeiker

De volgende bestemming op deze monumentenroute is de Nieuwlandstraat. Hier vind je De Kruikezeiker, van oudsher het symbool van Tilburg in carnavalstijd én een verwijzing naar het textielverleden. Het beeld is van de hand van Henk Smulders, die ook een groot deel van de beelden in het sprookjesbos van de Efteling heeft gemaakt.

Stop #8

Culinair verantwoord

Voordat je het laatste monument gaat bekijken, willen we je wijzen op sterrenrestaurant Monarh aan de Bredaseweg, waar je via de Nieuwlandstraat en de Schouwburgring naartoe loopt. Sterrenchef Paul Kappé en zijn keukenbrigade staan voor je klaar als je zin hebt om uitgebreid te dineren.

Einde

Verzetsheldin

De route door het Tilburgse verleden eindigt op de hoek van de Diepenstraat en de Jan Steenstraat. Hier stond tot de jaren 70 van de vorige eeuw het woonhuis van Coba Pulskens, de bekendste persoon uit het Tilburgse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo bood ze onderdak aan Joden, leden van verzetsgroepen en gestrande Geallieerde piloten om uiteindelijk in 1945 om te komen in een concentratiekamp. De gedenksteen met daarop een knielende Coba herinnert aan haar heldendaden.

Tip! Open de route op je mobiel

Veel plezier!

Tilburg verder ontdekken? Check Ticket to Tilburg!

Register

You don't have permission to register