Plekgedicht - Blnde Vlek

Plekgedichten – Een stad vol poëzie

EEN STAD VOL POËZIE

In Tilburg ligt de prachtige poëzie gewoon op straat. Soms zelfs letterlijk. Verzen van vroeger, maar ook woordkunstwerkjes van nu. In deze route nemen we je mee langs 6 zogenaamde plekgedichten (+ 1 bonusgedicht) die je niet mag missen. Als je haast hebt loop je de route in een klein kwartier. Maar we raden je van harte aan om de tijd te nemen zodat je de woorden op je in kunt laten werken. Veel leesgenot!

Start

Een gewichtig startpunt

We beginnen in de Willem II Straat in hartje centrum. Hier vind je de Helga Deen tuin, een rustig plekje waar het eerste gedicht van deze route zich bevindt. Wanneer er niets meer lijkt te zijn is geschreven door dichter, schrijver en columnist Jasper Mikkers. Een literair zwaargewicht met meerdere romans, verhalenbundels en dichtbundels op zijn naam.

Stop #1

Koffie en taart

Om de woorden van Jasper Mikkers nog even te laten rondzingen in je hoofd, kun je aanschuiven bij BijZestig in de Willem II Straat. Met een stukje taart en een kopje koffie erbij natuurlijk.

Stop #2

Meer Mikkers

Jasper Mikkers was ooit stadsdichter van Tilburg. In de twee jaar dat hij stadsdichter was, schreef hij maar liefst 45 gedichten over de stad. Soms in opdracht of op verzoek, maar ook op eigen initiatief. Niet gek dus dat je Mikkers ook in de Tuinstraat tegenkomt met zijn gedicht Gespiegelde stad. Sta stil en dompel je onder in Mikkers’ woordenwereld. Wil je nog meer van hem lezen? In zijn bundel Gespiegelde stad is een aantal van zijn Tilburgse stadsgedichten samengebracht.

Stop #3

Er staat niet wat er staat

Verderop in de Tuinstraat tref je een kort en krachtig gedicht van Nick J. Swarth aan, een geboren en getogen Tilburger die net als Jasper Mikkers ooit stadsdichter van Tilburg was. De strakke vormgeving van de woorden is van Sander Neijnens.

Stop #4

Walhalla voor foodies

Als je de Tuinstraat volgt richting de Langestraat, kom je langs een aantal horecagelegenheden die de moeite waard zijn. Neem Brunchcafé Koppig, waar je terecht kunt voor een all-day breakfast. Ben je een kattenpersoon? Dan mag je Kattencafé de Spinnerij niet missen. Zin in een stevige maaltijd? Dan is Don’s Noodle Shop een uitstekende keuze.

Stop #5

Woorden van Porcelijn

Vervolg je weg via de Langestraat naar de Heuvelstraat. Op de kruising van beide straten verandert een grijze muur in kunst dankzij een gedicht van Esther Porcelijn. Het gedicht telt slechts 32 woorden, maar heeft een enorme zeggingskracht.

Stop #6

Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets

Na het betrekkelijk korte gedicht van Porcelijn is het tijd voor het langste gedicht van de stad. Niet lang in aantal woorden, maar qua formaat. De MAAWMUUR meet namelijk 40 meter en is te vinden aan de Schouwburgring. Het is van de hand van de Groningse kunstenares Miranda Poels. De grote stalen letters staan symbool voor klachten en kritiek. Poels vindt dat Tilburgers veel ‘maawen’ (ofwel klagen) maar dat zaken waarover geklaagd wordt vaak wel concreet worden aangepakt.

Stop #7

Blik omlaag

Voor het laatste gedicht van de stadspoëzieroute wandel je naar het Willemsplein. Hier vind je een gedicht van de bekende dichter en schilder Lucebert getiteld Visser van Ma Yuan. Hij liet zich voor het gedicht inspireren door de Chinese kunstschilder Ma Yuan die rond het jaar 1200 hofschilder aan het hof van de Song-dynastie was.

Einde

+ 1 bonusgedicht

Voor wie houdt van een puzzel hebben we een extra gedicht in deze route opgenomen. Wandel vanuit het centrum terug naar het Wilhelminapark in Tilburg Noord. Op de brede stenen rand rond het park vind je het gedicht Roeien van Martinus Nijhoff. Alle letters liggen ongeveer één meter uit elkaar, dus je moet om het hele park heen wandelen om het gedicht in zijn geheel, letter voor letter, te kunnen lezen.

Tip! Open de route op je mobiel

Veel plezier!

Tilburg verder ontdekken? Check Ticket to Tilburg!

Register

You don't have permission to register