
Streetart – De mooiste muren van Tilburg
De mooiste muren van Tilburg
Tilburg heeft een groot en groeiend aanbod prachtige murals en street art werken. Een gratis te bezoeken verzameling kunst op voorheen doodnormale muren. Met de route De mooiste muren van Tilburg sturen we je op stadssafari langs 8 topstukken. Om er een compleet uitje van te maken geven we ook tips voor een hapje en een drankje. Veel plezier!
Start
Een goed begin is het halve werk
Begin deze artistieke wandeltocht met een drankje bij RAW in het hart van de Spoorzone. Zodra de glazen leeg zijn, is het tijd om de eerste mural op te zoeken. Niet ver van RAW bevindt zich De Vlaamse Gaai van Tom de Meer, een opvallend groot werk dat een compleet gebouw (Gebouw 84) bedekt. De urban artist ziet overeenkomsten tussen de vogel en de stad Tilburg. Allebei ondergewaardeerd en tegelijkertijd toegankelijk en apart.
Stop #1
Oog in oog met een icoon
Vervolg de route in de richting van Cultuurfabriek Hall of Fame, aan de andere zijde van het parkeerterrein waaraan ook Gebouw 84 grenst. De zijkant van de culturele broedplaats is verrijkt met een van de meest iconische werken van de stad: Bartkira gemaakt door Erik Veldmeijer en Frans Boukas. Het werk stamt uit 2015 en is geïnspireerd op een street art project waarin de Japanse anime Akira en de Amerikaanse cartoon The Simpsons worden gecombineerd.
Stop #2
De inwendige mens
Wie zin heeft in een drankje to-go kan terecht bij Stoom013, net voorbij de Hall of Fame. Terugwandelen naar De Vlaamse Gaai kan ook, daar zit onder andere microbrouwerij LOC Brewery waar je binnen (of bij mooi weer buiten) plaats kunt nemen.
Stop #3
Nu naar Noord
Het is tijd om de Spoorzone te verlaten en richting Tilburg Noord te lopen. Maar niet voordat je nog een keer goed rondgekeken hebt! De Spoorzone zit namelijk tjokvol met street art die zéker de moeite waard is. Uitgekeken? Loop dan via de Lange Nieuwstraat en het Wilhelminapark naar het Tjeuke Timmermanspad waar je het werk Doornroosje van Stefan Thelen (ook bekend onder zijn artiesten naam Super A) vindt. De muurschildering prijkt op de zijkant van een flat voor ouderen, die inspraak hadden en de kunstenaar hebben gevraagd om ook natuur in het werk op te nemen. Doornroosje en de katoenplanten verwijzen trouwens naar het textielverleden van Tilburg. Even verderop in de Tjeuke Timmermansstraat tref je Distels van Colin van der Sluijs met opnieuw een verwijzing naar het textielverleden. Distels werden vroeger namelijk gebruikt om dekens donzig te maken.
Stop #4
Alledaags maar niet saai
Vervolg de route naar de Jan Heijnstraat waar je, kruisend met de Gasthuisring, een groot filiaal van een bekende supermarktketen vindt. De parkeerplaats krijgt kleur dankzij Alledaags Stilleven van de Bredase street artist Robin Nas alias Zenk One. Spot jij alle verwijzingen naar de popcultuur?
Stop #5
Tips voor het eten
We gaan nu in de richting van het centrum. Onderweg kom je langs Turks restaurant Masal aan de Hart van Brabantlaan. Kunst kijken maakt hongerig, dus neem vooral plaats en geniet van alles wat de koks te bieden hebben. Behoefte aan een eetcafé met eten uit meerdere windstreken? Bemachtig dan een tafeltje bij de Burgerij of Stadscafé de Spaarbank, beiden in de Noordstraat, óf bij Steck 013 in de Nieuwlandstraat.
Stop #6
Street art in het centrum
In de Rankenstraat kom je oog in oog te staan met het volgende topstuk. Hier prijkt sinds 2020 De Vredesduif van Erik Veldmeijer op een muur. Dit werk is geplaatst om 75 jaar bevrijding van Tilburg te vieren. Even verderop in de Wingerdhoek tref je De Wijnschenker van Tekencollectief TecKel. De verwijzing naar wijn is er niet zomaar. In de buurt waren vroeger namelijk wijnkelders te vinden.
Einde
Koning Willem II
Het laatste werk van deze route is Hier Adem Ik Vrij in de Telefoonstraat. Het is gemaakt door Ruben de Bruijn alias Ruben Topia en bevat een citaat van koning Willem II. Over Tilburg zei hij namelijk: ‘Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig.’ Nog een laatste feitje over dit werk: het is gemaakt in opdracht van Rob Koggel, een ‘onbekende’ Tilburger die zin had in meer kleur in zijn stad.